Magiska dagar i Göteborg

• 4 jul 2019

image: Magiska dagar i Göteborg

Sveriges mäktigaste friidrottstävling heter Världsungdomsspelen. Den avgörs varje år under tre galet välmatade tävlingsdagar på klassiska Ullevi. Startfälten är jättestora och iallafall hela nordiska ungdomseliten är på plats. Om DSK var på plats? You bet!

Viktor på pallen

Magiska dagar i Göteborg under Världsungdomsspelen och pallplats!

Från Danderyd så åkte ett gäng taggade ungdomar till Världsungdomsspelen i Göteborg. Denna tävling som är lite av giganternas tävling på den svenska friidrottsscenen, alltifrån de yngsta 12-åringarna till vuxna män och kvinnor som tampas med motstånd från främst norra Europa, men även från övriga världen kommer friidrottare åkandes för att delta.

Debutanterna Oliver och Philip Persson och Matteus Edetoft gjorde mycket fina resultat under tävlingarna. De tre 07:orna klev in i tävlingarna redan under fredagen och sprang 600 m. Alla tre fick känna av ett annat slags motstånd än vad de är vana med på Stockholmstävlingarna med många duktiga medtävlare. Oliver lyckade bäst och placerade sig på en fin 11:e plats och blev 6:e svensk. Philip blev 17:e och Matteus 30:e.

På 60 m tog sig Oliver till B-final där han kom 9:a på tiden 9.12, men i försöken sprang han på fina 8.94. Att ta sig till final på Världsungdomsspelen är en superprestation!

Victor och Lucas Törnström (05:or) klev in i tävlingarna på lördagen och på 80 m tog sig Victor hela vägen till en B-final där han sprang i mål som 5:a på tiden 10.02.

I spjut så gick det riktigt bra och Victor kom på 5:e plats med ett kast på 37,16 och Lucas kom på 9:e plats med ett längsta kast på 34,80. Det innebar två nya fina personliga rekord.

Erik och Viktor Skoglund (04:or) inledde lördagen med att springa 80 m. Båda killarna persade i försöken, men medvinden var lite för stark för att få räknas som personligt rekord. Tiderna räckte till B-final för båda två och i B-finalen tampades de sida vid sida över målstrecket, de kom i mål på samma tid, 9.66 som är nya personliga rekord och placeringarna 5 och 6 i B-finalen.

Bröderna Törnström sprang därefter 800 m. Båda hamnade i näst bästa heatet. Konkurrensen i P14 klassen i år var grym och Victor sprang in på en total 19:e plats och Lucas blev 23:a. De slog sina gamla personliga rekord och blev 7.e respektive 10.e bästa svensk, vilket visar på den internationella bredden på tävlingen. Då var ändå 15 av de 20 bästa svenska 14-åringarna på 800m på plats!

Bröderna Skoglunds huvudfokus under tävlingarna var 800 m. Båda seedades in i första heatet tillsammans med 2 andra svenskar, övriga 8 deltagare var från Danmark, Norge, Skottland och Ryssland (som dock tävlande under neutral flagga). Tempot var hårt från början och fältet var väl samlat. Erik fick sig en rejäl knuff i ryggen på upploppet på första varvet och tvingades ut i ytterspåret i kurvan. Efter knuffen så tappade han och föll igenom. Viktor Skoglund höll ihop loppet väl taktiskt och höll sig framme på en tredjeplats in på upploppet där han lyckades kriga sig till en 3:e plats! Ett fantastiskt fint lopp och ett fint personligt rekord, 2.03,45. Viktor blev bästa svensk och går på den tiden upp på toppen i Sverigestatistiken.

07-killarna hade alla anmält sig till 1500 m för ett år äldre killar. Inte en helt lätt uppgift, men de gjorde det bra och kom i mål på placeringarna 24:a (Philip), Oliver (27:a) och Matteus (38:a).

Söndagen innebar en tidig start för bröderna Törnströms då de sprang 80 m häck. Viktor persade och tog sig till final där han kom in på en grym 6:e plats på ett nytt prydligt personligt rekord.

Den grymma 6:e platsen följdes därefter upp av en ännu grymmare 4:e plats på 300 m. Nytt pers och nytt klubbrekord! Lucas sprang mycket nära sitt personliga rekord och det räckte till en 20:e plats.

07:orna avslutade söndagen men längd för Matteus och 200 m för alla tre killarna. Matteus hoppade ett jättehopp i längd, 4,63 som gav en finfin 10:e plats.

På 200 m så kom killarna på placering 15:e (Oliver), 20:e (Matteus) och 21:a (Philip). Mycket bra och jämna placeringar. Bådar gott inför stafetter på 4x200 m!