Bra kämpat på USM/JSM

  • 20 aug 2017

image: Bra kämpat på USM/JSM

Inga medaljer på årets USM/JSM men väl poängplatser, finalavancemang, personliga rekord och ett fint kamratskap.

Ebba, Jeanne, Oskar och Adam gör Falun osäkert.

DSK hade en rekordstor trupp till årets USM/JSM, elva aktiva. USM är för 15-16-åringar och gick i år i Falun, JSM är för ungdomar 17-22 och avgjordes i Gävle. För att stärka klubbkänslan bodde dock alla på samma ställe:  Högbo Brukshotell i Sandviken.

Hela DSK-truppen

Vissa klubbar har hårda kvalgränser som ska uppnås för att en ungdom ska tillåtas få vara med på ett SM. Vår klubb har en mer generös inställning. Vi tror att den uppmuntran det innebär att få vara med och tävla med de bästa kan vara den faktor som får en gymnasieungdom att välja att satsa på friidrotten ytterligare minst ett år i ett skede i livet då mycket annat ska hinnas med. Friidrottshistorien är fylld av historier om aktiva vars karriärer tagit fart efter inte så märkvärdiga ungdomsår men för att detta ska hända är grundförutsättningen förstås att den aktive inte lägger av för tidigt. Sen kan man ju också tycka att det borde ligga i allas intressen med fullmatade startfält till skillnad från de ganska klena deltagarantalen som vi (Sverige) nu ofta visar upp.

Arvid in action

Vår lilla klubbs möjligheter att hävda sig på SM kan jämföras med landslagets på VM.

Ja, det finns faktiskt många paralleller.

Vår länghoppstalang Philip Ludwigs, med medalj från båda föregående års USM, kom likt Lovisa Lindh aldrig till start på grund av skada.

Saga Brodin slog likt Hanna Hermansson personligt rekord på 800m men i den stenhårda konkurrensen så blev det inget avancemang till finalen.

Jeanne Lindestam fick likt höjdhoppskollegan Sofie Skoog inte riktigt till det.

Lucas Hefte och Johan Vanerell gjorde likt Andreas Kramer en härlig mästerskapsdebut som räckte till avancemang från försöken.

Att säga att Arvid ”Bobby” Friberg gjorde som Karsten Warholm på 400m häck är kanske att hårdra denna jämförelse något men i sin final satte Arvid pers, det gjorde ju faktiskt inte Karsten (som ju dessutom är norsk).

Sverige hade ju inte med någon sprinter på VM så någon att jämföra med Adam Haroon finns inte. Adam som gjorde två godkända sprintlopp (100m och 200m) utan att gå vidare till final.

Oskar Winrot gjorde mästerskapsdebut och slog personligt rekord på 800m.

Caroline Olsmats sprang 3000m i värmen på Gunder Hägg stadion på nytt DSK-rekord. Dagen efter var det final på 1500m där Caroline sprang in på sjätteplats bara sekunder över det personliga rekordet från Världsungdomsspelen.

Nils Jonsson fick inte till det i sitt 800m-försök. I ett knuffigt lopp blev han sexa, 2,5 sek från ett finalavancemang.

För Valentin Strohkirch återstår nu bara att skaffa sig en likadan tatuering som världsmästaren Johannes Vetter. För även om Valle även sprang 100 och 200m är det hans nya personliga rekord 44,91 i spjut som vi kommer att komma ihåg från JSM 2017.

 

För övrigt var arrangemangen väldigt bra. Coach PJ Trollsås imponerades särskilt över den skylift som Gefle IF skaffat fram för att på ett smidigt och säkert sätt kunna ta ner släggor som fastnat i nätet på kastburen.

Resultat JSM

Resultat USM