Tuffa killar håller DSK’s fana högt på JSM19 och USM15

• 26 aug 2023

image: Tuffa killar håller DSK’s fana högt på JSM19 och USM15

Medaljer och framskjutna placeringar
Nästan alla DSK’s atleter som tävlade under helgen dubblerade eller till och med körde tre olika discipliner. Inte helt lätt nu när man tävlar på JSM-nivå, där det gäller att fokusera för att lyckas. Det gav ändå Danderyds SK friidrott en Silvermedalj, två Bronsmedaljer, en fjärdeplats, en femteplats och två sjunde-platser. I finalen på 400m i P19 hade vi hela tre killar med. Helt fantastiskt av en klubb av vår storlek.

Tävlingen arrangerades nästgårds i Täby och på Tibblevallen. Täby IS stod för arrangemanget som blev fantastiskt lyckat. Många duktiga killar och tjejer från hela landet stod på startlinjen. Ett flertal av dem hade man kunnat se på det för Sverige så framgångsrika JEM i Jerusalem!

Helgen inleddes på fredagen med att Victor Jakobson sprang försök på 80m i P15-klassen. Han satte så när ett nytt personligt rekord i sitt heat, missade med en hundradel. Tyvärr räckte det inte till final den här gången.

Fredagen fortsatte med försök på 400m i P19. DSK med 4 av de 6 bästa tiderna för året i grenen, var tippade att slåss om medaljerna. Tyvärr hade man lite otur i lottningen när tre av killarna fick springa i samma heat. De två bästa i varje heat (av tre) kvalificerade sig till finalen plus de två bästa tiderna. I heat två blev det en trippel för DSK där Lucas  Törnström och Alexander Davidsson Erikson kvalade som 1.a, och 2.a. Viktor Skoglund kom in som 3.a, men tyvärr räckte inte riktigt tiden till final, utan han hamnade på den försmädliga 9.e-platsen. I heat tre sprang Erik Skoglund ett kontrollerat lopp och kom in som 2.a. Tre DSK-killar i final som alla hade goda chanser till bra placeringar.

Lördagen inleddes med kval på 200m i P19 och Lucas Törnström fick kämpa för att gå till final i första loppet för året. Nu blev han 3.a med bästa tiden av de fyra som gick till final på tid. Men hur mycket skulle det inverka inför finalen på 400m? Han hade ändå fått ta i ordentligt!

Dagen fortsatte med försök på 300 m i P15 för Victor Jakobson. Victor sprang i heat 1 och satte ett nytt personligt rekord med 41,35. Tyvärr räckte det inte till final den här gången, men bra erfarenhet inför framtida tävlingar.

Vi hade sen höga förväntningar på killarna som skulle springa final på 400m och det fanns absolut möjlighet till medaljer och även guld var inom räckhåll. Men två av konkurrenterna hade kvalat till JEM på 200m resp 400m så det skulle bli tufft. Lucas Törnström med årets tredje bästa tid på 400m och Erik med 4.e bästa tid hade bäst chanser. Men Alexander hade ju överraskat inomhus och tagit en medalj där, så även han hade bra chanser. Men åt Jeroen Persson (IFK Lund) och Alvin Reinebo (Örebro) gick
inget att göra den här dagen. Segertiden för Jeroen blev även ett nytt arenarekord för Tibblevallen. Istället blev det en kamp om bronset mellan Lucas och Erik. Där gick Lucas segrande ur striden den här dagen. Tyvärr satt nog försöket på 200m lite i benen inför finalen.

Nästa lopp var försök på 800m i P19 med Erik Skoglund och Viktor Skoglund. I ett relativt långsamt och taktiskt försök gick båda vidare till final. Men det var tight. Eftersom det gått rätt långsamt blev det en enorm spurt som avgjorde och det var bara 24 hundradelar mellan 1.an och 5.an. Erik blev nu 1.a och Viktor tog den viktiga tredje-platsen vilket innebar att båda var direktkvalificerade till finalen.

Sista dagen på JSM startade med final på 200m i P19 för DSK och Lucas Törnström. Lucas med fjärde bästa tid i kvalet hade bestämt sig att starta lite tuffare än i försöket. Tufft motstånd med två killar som kvalat till JEM på 200m och nu fjärde loppet på 48 timmar. Dock hade även de andra bestämt sig för att starta lite snabbare och åt Jerusalem-resenärerna Jeroen Persson (IFK Lund) och Alexander Oliwer (IF Göta) fanns inget att göra. Lucas ut som femte kille efter kurvan, men han gjorde en helt magisk avslutning och fällning, och lyckades ta sig förbi både Melvin (Malmö AI) och William (Råby-Rekarne) och ta brons. 22,11 är nu ett nytt klubbrekord i P18 på sträckan.

Sedan var det dags för en av JSM’s höjdpunkter! Final på 800m för P19 med tvillingarna Erik och Viktor Skoglund. Erik som nordisk mästare på sträckan var favorit-tippad, men hur mycket skulle loppen på 400m inverka på killarna? Tyvärr blev det väl inte riktigt det resultat vi eller killarna hade hoppats på. Efter ett relativt försiktigt första varv blev det rusning när det var 200m kvar. Erik och Viktor orkade inte riktigt att följa med i spurten utan de slutade nu 5.a resp 7.a.

Nu var det bara en gren med DSK-intresse kvar. Lucas skulle springa final på 400m häck. Skulle han orka ett femte långsprint-lopp på en helg. Upplägget var inget som någon från de andra klubbarna rekommenderade. Lucas med årets bästa tid på sträckan ville ändå göra ett försök. Han satsade allt och fram till 200m såg det riktigt bra ut, men sen blev det strul över några häckar innan tekniken satt som den skulle igen. Efter ett riktigt bra upplopp så blev det dock helgens finaste medalj. Ett silver och en fin andraplacering. Han var riktigt nöjd och frågan är om någon tidigare på JSM sprungit tre långsprintar och tagit medalj i alla?

Sammanfattningsvis var detta nog ett av de bättre JSM för DSK Friidrott. Ett SILVER och två BRONS, en fjärdeplats, en femteplats och två sjundeplatser. Nu blir det några dagars vila och sen ser vi fram emot stafett-SM i mitten av september!