SILVER x 2 till Edvin Sidwall på USM16-17!

  • 15 aug 2023

IFK Helsingborg var värd för årets JSM22/USM16-17 i helgen som var. Anledningen att dessa åldersklasser kombinerades i år berodde på att U20 EM flyttades till augusti.

DSK ställde upp med två atleter - Saga Ågren Lundman och Edvin Sidwall, båda födda 2006, alltså tävlandes i F17/P17 klassen. Dessutom så var Nil Fagner de Oliviera da Silva på plats hela helgen som coach. Den som har varit med Nil på tävlingar vet att många vill hälsa och prata med honom så ibland åkte solglasögonen på honom så han kunde få vara lite ostörd.

DSK:s tävlande började på fredagen med 100 m försök i P17. Edvin har återkommit från skada och endast kört två 100 meters lopp på tävling i år och det skulle bli intressant att se hur han stod sig mot andra sprinters som tävlat betydligt mer. Det visade sig inte vara något problem för Edvin som fick en perfekt start i försöken och kunde kontrollerat springa in först i sitt heat på ett nytt personbästa 10,92, vilket var snabbast av alla i försöken.

Sedan var det dags för Saga att hoppa höjd. Saga har hoppat några utomhustävlingar i år men än så länge inte persat under säsongen. Det syntes och kändes att hon var laddad och målmedveten. Saga hade hjälp av coach Andreas Jonsson som enkom tagit sig till Helsingborg för sina höjdadepter under fredagen. Ingångshöjden klarade Saga galant. Nästa höjd klarade Saga också galant medan tre konkurrenter rev ut sig. Tredje höjden klarade också Saga perfekt och det var också nytt personbästa med 1,58! Saga strålade. Ytterligare en hoppare rev ut sig. Nästa höjd var 1,61 och Sagas första hopp var riktigt bra och det var mycket nära att ribban låg kvar, men tyvärr ville den inte det. Sedan gav hon allt för att lyckas ta höjden men det blev något för högt denna gång. Men ett nytt snyggt pers och en fin 9 plats i USM! Det bådar gott för framtiden!

När höjdtävlingen var slut var det dags för Edvin att springa 100 m final. I finalheatet fanns flera starka konkurrenter - 4 st med bättre pers och årsbästa än Edvin inför USM. Starten gick och Edvin, som brukar vara startsnabb, kom lite efter. Dock har han under året tränat på att komma ikapp löpare som ligger framför honom och det visade sig ha givit effekt. Trots att han efter 40 m låg femma kämpade han upp sig till en andraplats och tog silver! Tiden blev 11,02 och vinnaren sprang in på 10,92, dvs den tiden Edvins hade i försöken. Edvins första individuella silvermedalj var säkrad!

Lördagen bestod av en lugn morgon innan 200 m försök skulle ske i P17. Det var ett år sedan som Edvin senast sprang ett 200 m lopp, då på USM i Uppsala i hällregn och motvind. Det kunde ju inte bli värre i år. Eller? En viss osäkerhet fanns där hos honom, var står han i förhållande till konkurrenterna som redan sprungit ett eller flera 200 m lopp under säsongen? Farhågan att inte vara tillräckligt snabb och orka var helt obefogad och Edvin kunde redan efter 120 m slå av på takten och bevaka sin förstaplats i heatet. Edvins tid blev för tredje gången i rad exakt samma tid som sitt personbästa, vad är sannolikheten för det?

200 m finalen var på söndagen. Till finalen hade också William Trulsson från MAI kvalificerat sig, och han är snabb, så snabb så han vann ”stora” SM förra året på sträckan. Förutom honom fanns det flera andra med pers på låga 22 sekunder, och Edvin hade inte varit under 23 sek (23,09 tre gånger i rad för att vara exakt). Edvin fick klara instruktioner från Nil att på sin 7 bana attackera från start. Edvin var snabbt ur blocken och matchade Trulsson under cirka 80-90m och låg sedan tvåa in på upploppet. Nu var det bara att hålla ut så länge som möjligt och genom en kämpainsats så korsade Edvin mållinjen fortfarande som tvåa med ett nytt pers på 22.66 i minus 2,5 m/s motvind! Dock inget regn denna gång, tack för det. Helgens andra silvermedalj var säkrad! Många gratulationer följde, även från många atleter från andra klubbar.

Tack vare våra excellenta coacher Nil och Andreas tillsammans med de två tävlande från DSK fick vi som klubb fina framgångar i årets ungdoms SM! DSK:s två tävlande tog nya personbästa i alla grenar de ställde upp i och lämnade nöjda med leende på läpparna tävlingen.

Rapporten från Helsingborg skriven av Peter Sidwall

P17

100 m SILVER - Edvin Sidwall         10.92 pb

200 m SILVER - Edvin Sidwall         22.66 pb

F17

Höjd 9.e plats  Saga Ågren Lundman 1,58

 

Prispallen 100 m, Edvin Sidwall, Hugo Kundig, Filip Olsson (Foto Deca Text & Bild)

Prispallen 200 m, Edvin Sidwall, William Trulsson, Leon Ölmerud Kjellman (Foto Deca Text & Bild)