Fantastiska framgångar på JSM och USM för DSK Friidrott

• 30 aug 2022
  • Tävlingar

I helgen så arrangerades JSM/USM17 i Sollentuna samtidigt som USM15-16 i Uppsala. Nil de Oliveira, DSK’s huvudtränare fick tillbringa många mil i bil för att coacha så många av våra atleter som möjligt! Det gjorde han riktigt bra för sammanlagt så tog DSK Friidrott 2 GULD, 1 SILVER och 4 BRONS.

Tävlingen i Sollentuna inleddes på fredagen med försök och final på 100m i P17. Victor Törnström var en av favoriterna och han vann sitt försöksheat övertygande. Några timmar senare var det dags för final och tyvärr blev det lite stolpe ut för Victor. Han missade bronset med 2 hundradelar och hamnade på den förargliga fjärdeplatsen. Han skulle dock få revansch senare i helgen.

Nästan samtidigt så sprang Edvin Sidwall försök och final på 100m i Uppsala i klassen P16. Försöket sprang han på nytt personligt rekord (11,01) avstannande in i mål på den näst bästa tiden och nytt klubbrekord. Finalen blev spännande och Edvin kämpade om silvret. Det blev stenhårt ända in i mål och även om det blev nytt personligt rekord och nytt klubbrekord igen med 11,00 så sprang Albin från Göteborg på 10,99. Men Edvins första SM-medalj och det skulle inte heller bli den sista den här helgen.

Dagen avslutades med försök på 400m i Sollentuna. Lucas Törnström, favorittippad i P17 efter sin 5.e plats på UEM gick övertygande vidare till final med den bästa försökstiden. Lite tidigare hade tre DSK-killar ställt upp på 400m i P19. Det gav full pott! Markus Brodin, Erik Skoglund och Viktor Skoglund gick alla vidare till lördagens final. Viktor passade även på att sätta ett nytt klubbrekord med 49,26.

Lördagen inleddes sedan med finaler på 400m. Först ut var Lucas som kom in med bästa tiden från försöken, men han skulle utmanas av Jeroen från Lund som kom 7.a på UEM i Jerusalem. Jeroen tog snabbt en knapp ledning som han ökade ut, men in på upploppet började Lucas ta in meter för meter och i mål var det riktigt jämt. Hade han hunnit förbi? Ja, med två hundradelars marginal och sin näst bästa tid någonsin så vann Lucas GULD på 48,48.

Några minuter senare stod Markus, Viktor och Erik på startlinjen. Det fanns möjligheter till någon eller några medaljer men då skulle allt gå perfekt! Killarna öppnade starkt och bäst gick Markus. Åt 2 x Alexander (från Bollnäs och Hammarby) gick inget att göra, men Markus sprang fortsatt bra och tog en välförtjänt bronspeng på det nya klubbrekordet 48,86. Bakom Markus kom Viktor in på 5.e plats på tangerat personligt rekord och Erik på en fin 7.e plats.

Dagen i Sollentuna fortsatte med en massa försök för DSK’s killar. Victor Törnström tog sig enkelt vidare i längd med kvalets längsta hopp på 6,81. Lucas gick vidare till final på 200m och på 300m häck gick både Victor och Lucas enkelt vidare till final. Våra P19-killar laddade om efter finalen på 400m och nu var det försök på 800m som gällde. Där fick de även sällskap av Alexander Davidsson-Eriksson. Två försöksheat med tuffa krav där de tre bästa i varje heat skulle bli direktkvalificerade. Därutöver de två bästa tiderna. I första heatet så kom Viktor Skoglund in på en av direktplatserna. Markus fick nervöst vänta till efter det andra heatet efter att han kom 4.a. I det heatet blev det DSK-seger när Erik övertygande vann. Alexander fick det lite tuffare och kom in på 7.e plats. Hur gick det då för Markus? Jo han fick också en plats i söndagens final.

Under tiden i Uppsala så var det försök på 200m för Edvin. Ett fantastiskt säkert lopp och näst bästa tid i försöken.

Hittills hade vädret varit fantastiskt med sol och värme. Det ändrades ordentligt till söndagens tävlingar. Sollentuna klarade sig lite bättre med på eftermiddagen öppnades himlen. I Uppsala öste regnet ner så mycket att vissa grenar fick genomföras i deras fina friidrottshall.

Victor inledde söndagen med final i längdhopp. Han ledde från sitt första hopp till tävlingens näst sista hopp, då mångkampskompisen från Klippan, Leo Göransson fick på en riktig fullträff och hoppade hela 7,18. Därmed slog han Victor med 3 centimeter. Hittills mest stolpe ut för Victor i den här tävlingen. Men ett SILVER i längd med resultatet 7,15 var mer än godkänt! Men turen skulle vända lite senare.

Näst på tur var final på 800m i P19 med tre killar från Danderyd. Åt killen från JVM, Jonathan Grahn gick inget att göra och han vann säkert. Men där bakom blev det spännande. Kompisen Valter från Tureberg ryckte undan och tog till slut andraplatsen samtidigt som Erik drog igång spurten och gick förbi Markus, men det blev Viktor som till slut tog tredjeplatsen när han spurtade om både Markus och tvillingbrorsan. Markus tog sig också förbi Erik, men heder åt Erik som såg till att blev riktigt spännande. DSK på tredje, fjärde och femteplats på 800m i P19. Helt galet!

Edvins final på 200m höll nästan på att regna bort, men friidrottare är ett tufft släkte. I regnet och blåsten i Uppsala blev han till sist 3.a med exakt samma tid som i försöken 23,09 men nu i nästan 2 m/sek i motvind. Den här gången fattades det ynka 5 hundradelar till silvret.

Tillbaka i Sollentuna och efter 4 tuffa lopp så ställde Lucas in finalen på 200m för att fokusera på 300m häck. Tyvärr tilltog regnet alltmer och motvinden på upploppet var inte att leka med. Victor startade loppet i ett grymt tempo och drog med sig Lucas och ytterligare två killar, men på den fjärde häcken halkade Lucas och föll handlöst till marken. Lyckligtvis blev det ”bara” ett ordentligt skrapsår och han kunde ta sig mot målet för egen maskin. Där fick han gratulera brorsan som vunnit på nya klubbrekordet 37,68. Han vann nu med exakt en halv sekund. Det var han värd efter några stolpar ut!

Tre grymt roliga friidrottsdagar var nu avslutade. Sammanfattningsvis blev det 2 GULD, 1 SILVER och hela 4 BRONS. Utöver det 2 fjärdeplatser, 2 femteplatser och en 7.e-plats.