Victor och Lucas levererade fantastiska resultat på U18 EM i Jerusalem

• 22 jul 2022

Victor och Lucas var två av 33 svenska ungdomar som var uttagna till U18 EM i Jerusalem. Det blev två fin-fina placeringar för våra Danderyds-killar. Victor blev 4.a efter en grym mångkamp i värmen i Jerusalem och Lucas blev 5.a på 400m efter att ha haft lite otur med heat-indelning och ban-lottning. Sverige tog sammanlagt 5 medaljer, och U18-EM i Jerusalem blev en av Sveriges bästa internationella tävlingar på ungdoms- och juniornivå någonsin. Sverige blev även totalt 7.a i poängtabellen så sammantaget en grymt bra tävling av våra svenska ungdomar. DSK fick även med vår coach till UEM. Nil de Oliveira blev uttagen att hjälpa killarna och tjejerna som var uttagna i sprint och häck.

Lucas inledde tävlingen redan på måndag förmiddag när han sprang kvalheat på 400m. Det blev direkt in i hetluften. De inplanerade semifinalerna ströks så han fick springa för en finalplats direkt. Han hade tyvärr lite otur i lottningen och i hans heat sprang de killar som skulle bli guld- och silvermedaljörer. Men som han ändå sprang i försöket. Kom in på en tredje plats i heatet med tredje bästa tiden av alla killar i försöken. Tyvärr gick han vidare på tid och skulle då tyvärr få en sämre bana i finalen. Av bara farten satte han ett nytt klubbrekord för seniorer på 48,34. Nu fick han dock en extra vilodag och kunde börja fokusera på finalen. Under måndagen sprang även Täbys Joel Enander försök på 100m häck och även han gick vidare till semi-final. Tyvärr tog det stopp för honom efter tisdagens semi-final, men ändå riktigt kul att tre killar från norrort, som tävlat mot varandra sen 8-årsåldern blev uttagna till UEM!

Onsdagens tävlingsdag inleddes med mångkamp och 100m. Victor startade med att bli 2.a på sträckan och satte även nytt personligt rekord med 10,90. Det följdes sedan direkt upp med längdhopp och som han hoppade. Inledde med nytt klubbrekord och 7,28, fortsatte med ett knappt övertramp som troligtvis var ännu längre och sen i tredje och sista hoppet flög han hela 7,43!! Det hade gett honom en femteplats i längdhoppstävlingen. Förmiddagen avslutades sedan med kula och det näst längsta tävlingsstöten någonsin. En grymt bra start på tävlingen för honom. Han låg nu 3.a efter tre grenar.

Kvällspasset inleddes med Victors kanske ”svagaste” gren höjdhopp, men ett nytt utepers med 1,78 och nu var han på femteplats. Kvällen avslutades sedan med 400m som är en av Victors starkaste grenar. Ett fantastiskt lopp där han och kroaten Farkas kämpade mot varandra ända in till mål. Två tider under 49 sekunder och efter första dagen var de 1.a och Victor 2.a. Sveriges andre kille i mångkampen, Leo Göransson från Klippan, gjorde även han en riktigt bra första dag. Hans resultat räckte nu till en fjärdeplats och hans dag 2 är normalt hans bästa. Två svenskar så här långt bland de 4 bästa!!

Mellan Victors två kvällsgrenar sprang Lucas final på 400m. Tyvärr hade han haft otur i lottningen och fått bana 1. Den är lite snävare och det blir då lite svårare att springa riktigt fort. Men trots banan sprang Lucas ett fantastiskt lopp och kom in som 5.a på sin tredje bästa tid på 400m någonsin. Åt medaljörerna gick inget att göra! Sverige hade även ytterligare en kille, Jeroen Persson från IFK Lund, i finalen. Han blev 7.a så två svenskar bland de 8 bästa i Europa….helt galet.

Torsdagen inleddes med 110m häck för mångkamparna. Ett stabilt lopp av Victor och ett nytt pb med 14,76. Det fortsatte sedan med diskus och tävlingens första lilla bakslag. ”Bara” lite över 37 meter vilket var några meter kortare än vad han tidigare gjort och ville göra på UEM. Tävlingen fortsatte sedan med stavhopp och en gedigen tävling i ogynnsamma sidvindar och ett resultat på 4,30.

Kvällen inleddes med spjut och här var Victor tvungen att göra något exceptionellt för att ha möjlighet till medalj. Det blev ett fantastiskt pers med närmar 3 meter (47,93), men konkurrenterna gjorde det ”tyvärr” ändå bättre och nu var Victor nere på femteplats. Leo gjorde en fantastisk insats i spjutet och kastade hela 7 meter längre än sitt tidigare personbästa och nådde nästan 63 meter! Han var nu indragen i medaljstriden. Mellan guld och brons skiljde bara 54 poäng inför 1500m. Victor hade lite över 100 poäng upp till medalj och med starka löpare såg det riktigt svårt ut. Men han gjorde ett försök och ett nytt pers på 4,31,30 såg till att han tog en placering och slutade på en fin-fin fjärdeplats med nya perset på 7460 poäng. Det var 165 poäng bättre än på Nordiska mästerskapen i juni.

Guldstriden blev rafflande. Fransmannen som ledde inför 1500m sprang lite sämre och tappade guld och silver och fick nöja sig med brons. Leo hade 0,6 sekunder upp till guldet men tysken blev lite för svår och han blev till sist en grym 2.a på U18 EM. Helt fantastiskt. Sverige hade alltså 2.an och fyran i tiokampen. Helt galet!