Victor 2.a på Nordiska mästerskapen i mångkamp

  • 22 jun 2022

Seinäjoki i Finland stod som värd för de Nordiska mästerskapen i mångkamp för seniorer, juniorer och ungdomar 11-12 juni. De svenska killarna tog en övertygande trippel och Victor inte bara slog sitt personliga rekord och blev silvermedaljör utan hans resultat gav även en plats till UEM i Jerusalem.

En svensk trupp på 17 killar o tjejer skulle tävla på de nordiska mästerskapen i mångkamp. I klassen P17 så tävlade förutom Victor även kompisarna Leo, Joel och Erik från Klippan, Täby respektive Hässelby. De tävlade mot killar från Danmark, Norge, Finland och Island.   

Lördagen inleddes med 100m och längdhopp och efter stabil löpning och hoppning så ledde Victor tävlingen. Därefter kula och fortsatt stabila resultat, men kompisen Leo knaprade in poäng med bra kulstötning. Tävlingen fortsatte sedan med höjd och en godkänd insats gav 1,75, men Leo persade på 1,87 och var nu förbi efter fyra grenar. Lördagen avslutades med en av Victors starkaste grenar, 400m. Efter ett fantastiskt lopp och nytt pers på 49,13 så ledde Victor nu efter dag 1. Dock bara med 11 poäng!

Söndagen inleddes med ett bra lopp på 110 m häck, dock i lite för mycket medvind och ledningen stärktes ytterligare. Det behövdes för dag 2 är normalt Leo’s bästa dag med starka grenar som diskus och spjut. Efter häcken så följde diskus, som är nervöst i alla fall för de som tittar på. Efter ett totalt misslyckat första kast så tog Victor ett stillastående kast för att få ett resultat. Över 37 m och ett godkänt kast och resultat. Nu kunde han satsa ordentligt i tredje och sista försöket. Diskusen flög över 41 m, men tyvärr ett litet övertramp och Leo tog över ledningen. Nu fortsatte killarna med stav. En gren där Victor normalt är stark och han infriade förväntningarna. Tangerat pers på 4,40 och många välbehövliga poäng i kampen om segern. Dags för spjut och trots ett nytt personligt rekord på 45,15 så kunde Leo med ett 10 meter längre kast ta över ledningen. Lite i skymundan hade de två andra svenska killarna, Joel från Täby och Erik från Hässelby hittills gjort en mycket bra mångkamp och de låg trea resp fyra. Men en krånglande rygg ställde till det för Joel på spjutet, medan Erik fortsatte att stärka tredjeplatsen efter nytt personligt rekord i spjut.

Inför avslutande 1500m så var det för långt till ledning eftersom Leo är en stark lång-löpare. De svenska killarna drog dock iväg i ett tempo för att nå 4,30, men efter ett lite långsammare tredje varv tog Victor tag i taktpinnen och avslutade med ett grymt starkt sista varv. Han tog in några sekunder på Leo och kom in på 4,32 och avståndet till segern blev till sist 76 poäng. Det var ungefär det som ett diskuskast på 41 m hade gett!

Nu vann Leo på hela 7371 poäng. Victor klar tvåa på 7295 och Erik en lika klar trea på 7099 poäng. Fyran kom in på precis över 6500 poäng som även var kvalgränsen till UEM. Nämnas kan även att det blev en svensk dubbelseger i F17 där Doris Theander från Varberg vann och Alva Back från Tureberg kom 2.a.

Det blev en fantastiskt spännande tävling där ledningen skiftade mellan Victor och Leo hela tiden. Det blev nu en meriterande silverplats för DSK Friidrott och Victor och killarna åker nu ner till Jerusalem med det tredje och sjätte bästa resultatet i Europa. Ska bli spännande att se vad de kan prestera i bra konkurrens.

UNM Mångkamp P17

Victor Törnström, Silver 7295 poäng

100m 10,94, Längd 6,98, Kula 13,42, Höjd 1,75, 400m 49,13 110m häck 14,64, Diskus 37,22, Stav 4,40, Spjut 45,15, 1500m 4,32,32