VINST för killarna på Kraftmätningen

  • 29 mar 2022

I helgen arrangerades Kraftmätningen inomhus för första gången på två år. Tureberg var arrangör så killarna behövde inte åka långt! Tävlingen är för tjejer och killar 16-17 år. I år tävlade 9 föreningar med sammanlagt 12 lag. Danderyds SK ställde upp med ett kill-lag för första gången någonsin.  Och som de levererade. Det blev vinst direkt! Victor o Lucas Törnström (P17), Noah Busch (P17), Edvin Sidwall (P16), Oskar Lidberg (P16) och Jack Holmberg (P16) var killarna som tävlade i grenarna 60m, 800m, höjd, längd och kula. De tre bästa resultaten per lag räknas in till resultatet och man räknar poäng enligt mångkampstabellen.

Tävlingen inleddes med längdhopp. Med Sveriges bästa längdhoppare i P17-klassen skulle det väl gå bra. Victor hoppade inte riktigt 7 m, som var målet, men med ett resultat på 6,93 vann han med över 50 cm. Edvin som inte hoppat längd på länge satte ett nytt personligt rekord med en meter till hela 6,22 och var bara 5 cm från klubbrekordet i P16. Lucas, som precis tillfrisknat från nästan en vecka med halsont o feber, kom inte riktigt upp i vanlig standard men hoppade ändå 5,85. Oskar satt nytt personligt rekord på 5,47. Noah fick det inte riktigt ansatslöpningen att funka, men hoppade ändå nära 5 meter.

Dagens andra gren var 60m och där sprang samma gäng som hoppat längd nämligen Victor, Lucas, Noah, Edvin och Oskar. Det fanns en möjlighet till en trippel men det grusades redan när Lucas blev febersjuk och sängliggande i stort sett fram till tävlingsdagen. Men att ställa in var inte tänkbart. Nu blev det ändå en dubbelseger för DSK när Victor (7,03) och Edvin (7,14) kom 1.a och 2.a. Edvin besegrade bland annat Isak från IFK Lund och Alexander från IF Göta som hade de 4.e-och 5.e bästa tiderna i 17-årsklassen. Grymt bra gjort. Lucas kämpade på och kom in på 7,29. Oskar som aldrig tävlat med blockstart vann sitt heat på 7,81 och Noah kom in på 8,05.

En grymt bra start och DSK ledde direkt efter de första grenarna.

Tävlingen fortsatte sedan med höjdhopp och Edvin gjorde en fantastisk tävling och förbättrade sitt personliga rekord från 1,72 till hela 1,81. Hade inte höjdtävlingen avbrutits för mixed stafett på 200m så hade han nog även tagit 1,85. Det kommer nästa år. Victor klarade 1,77, Lucas 1,73 och Noah 1,57. Alla nära sina personliga rekord. Och fortsatt ledning i tävlingen.

Nästa gren var kula och här fick killarna ta fram sina bästa lagkänslor. Victor och Lucas tränar kula, men vi behövde ju minst en kille till. Oskar som inte stött kula sen 3-kiloskulan och Edvin som aldrig tävlat i grenen, tog båda en för laget och ställde upp. Att Oskar inte tränat kula på två år märktes inte. Han fick nu iväg 5-kiloskulan hela 10,11 m och det visade sig vara ett nytt klubbrekord i P16-klassen. Både Victor och Lucas stötte mer än godkända stötar och blev 2,a resp 4,a i grenen. Här ställde dock Tureberg upp med USM-vinnaren i P15-klassen samt 2.an i P17-klassen som stötte hela 2 meter längre än Victor och de knaprade in lite poäng i totalresultatet.

Kraftmätningen skulle nu avslutas med 800m och nu dök medeldistansarna upp i hallen! DSK’s normalt bäste på 800m Lucas, övertalades att inte ställa upp av coach Nil. Att ställa upp i 4 grenar efter sjukdom var tillräckligt. Men nu hade Jack lyckligtvis anslutit och även Noah var beredd att ge allt och springa 800m. Victor som sprungit på fantastiska 2,03 på mångkamps-SM var också beredd att satsa allt. DSK var ju nära sin första seger. Att det skulle bli pallplats var klart. Tureberg med ett gäng duktiga medeldistansare som enbart kom för att springa 800m gjorde oss ändå lite nervösa.

Det visade sig vara onödigt. Noah gjorde ett kontrollerat lopp och kom i mål på en tid lite över 2,21. Jack kämpade på i sin första tävling inomhus på 800m och spurtade in på en tid precis över 2,30. Om nu Victor bara kunde nå en tid runt hans personliga rekord så skulle det räcka till seger. Men vetskapen om att han helgen innan tävlat och vunnit på mångkamps-SM och nu redan avverkat 4 grenar på lite över 5 timmar så fanns det ändå lite tvivel. Men redan efter 100 m försvann de. Victor följde lätt Sveriges bästa i P16 och P15-klassen på medeldistans. Efter jämn fart i tre varv höjdes tempot på det sista varvet, men han lyckades ändå spurta förbi If Götas Jacob Åhman, som sprungit 1000m på fantastiska 2,36 i år (P15-klassen) och ta sig i mål på 2,00,85 som visade sig vara ett nytt klubbrekord. Åt Sveriges bästa på 1500m i P16-klassen Kalle Ottfalk (Lidingö) och Erik Nederheim (Täby) gick inget att göra. Men att helgen efter ett Mångkamps-SM gå in och avverka 5 grenar på mindre än 6 timmar och att slå ett personligt rekord i sista grenen är ändå fantastiskt.

Men även om Victor deltog i alla grenarna så hade inte DSK vunnit utan att Lucas, Edvin, Noah, Oskar och Jack gjort sitt. Det är det som är så kul med lagtävlingar. Alla kan (och måste) vara med och bidra.

Vi ska även nämna att mixed och flick-klassen vanns av arrangörsföreningen Tureberg på nya rekordresultat. Men åt Danderyds killar kunde de inte göra något och vi fick till slut 10 037 poäng. Det visade sig vara det tredje bästa resultatet någonsin i pojk-klassen. Ett fantastiskt resultat efter en fantastisk dag.

Nya klubbrekord

P17

Victor Törnström            800m 2,00,85

P16

Oskar Lidberg                   Kula 10,11