Ytterligare ett GULD till DSK på USM

  • 23 mar 2022

I helgen arrangerades mångkamps-SM för ungdomar i Örebro. I P17-klassen ställde Victor och Lucas Törnström upp. De högt ställda förväntningarna på båda infriades med råge och Danderyds SK har Sveriges bäste och Sveriges 4.e bäste mångkampare i 17-årsklassen.

Victor och Lucas, som numera går på friidrottsgymnasiet i Sollentuna och nu även tränas av Janne Samuelsson, tidigare ansvarig för Prestationscenter Mångkamp, var laddade inför tävlingen. Aldrig hade så många ställt upp och fullföljt ett ungdoms-SM i P17-klassen. Av de 13 som startade så fullföljde hela 12 killar. Konkurrensen var stenhård och många av medaljörerna på USM i Skellefteå var på plats.

Tävlingen inleddes med 60m. En gren som enligt förhandstipsen skulle domineras av Victor & Lucas. Som silver- och bronsmedaljörer från USM var förutsättningarna goda för ett bra resultat. Det blev som vi hade hoppats, två Danderyds-killar som 1.a och 2.a på tider nära deras personliga rekord. En bra start på tävlingen. Andra grenen var stavhopp. En tekniskt avancerad gren och med bara ett fåtal tävlingar under säsongen så kom Victor in med en tidigare tävling och Lucas hade inte hoppat med riktig ribba sen i somras. Det blev mer nervöst än vad det var tänkt. Lucas klarade i första försöket på ingångshöjden, men rev oturligt när staven slog ner ribban. Försök två var direkt dåligt och när speakern började prata om att det kunde bli favoritfall direkt så var man rätt spak. Men helt cool-lugnt så gled han över ingångshöjden och inte bara det utan Lucas slog personligt rekord inte bara en gång utan två gånger och stannade till slut på 3,74. Victor gjorde oss också nervösa när han rev första försöket på sin ingångshöjd och lyckades, i försök två, krångla sig över trots ett dåligt hopp. Han tog sig sen samman och fortsatte med fin hoppning fram till 4,44 där det tog stopp. Men bara 6 centimeter från personligt rekord får man vara nöjd med. Dagen avslutades med längdhopp. Victor som USM-vinnare var favorit och han höll för trycket. Hoppade ytterligare ett hopp över 7 meter och stannade på 7,05. Det var ingen annan i närheten av. Lucas som tidigare på säsongen bara hoppat två tävlingshopp lyckade förbättra sitt personliga rekord med hela 40 centimeter och slutade nu på 6,51.  Efter första dagen så ledde Victor med 255 poäng på 2415 poäng, 2.a var Täbys Joel Enander med 2160. Där bakom var det tight och det skiljde bara 3 poäng mellan 3.an Erik Larippa Taxell (Hässelby), Leo Göransson (Klippan) på 4.e plats och Lucas på 5.e plats. Allt kunde fortfarande hända på andra dagens tävlande.

Dag 2 inleddes med 60m häck. Det är inte favoritgrenen för varken Lucas eller Victor, men de sprang grymt bra och båda slog sina personliga rekord och kom i mål med bara en hundradel emellan. Victor sprang på 8,42 och Lucas på 8,43. Åt vinnarna på USM i grenen gick inget att göra. Täbykillarna Joel och Albin delade på segern på 8,11. Därefter följde höjdhopp. En gren som varken Victor eller Lucas tävlat i och även tränat sparsamt. Det kunde faktiskt gå hur som helst. Det blev en fascinerande och spännande tävling. Både Victor och Lucas klarade ingångshöjden galant. Victor var faktiskt felfri ända fram till det nya personliga rekordet på 1,82, men på 1,85 tog det stopp. Lucas kämpade på och tog 1,73 först i tredje försöket, 1,76 i första och även 1,79 i tredje och sista. Sen började krafterna att sina. Men med två personliga rekord kan man inte annat än att vara nöjd. Däremot fortsatte tävlingen för Erik (Hässelby) och Joel (Täby). De pressade varandra att göra stordåd. Det tidigare årsbästat på höjd i klassen var 1,88. Det gled båda enkelt över och sen av bara farten tog båda 1,91. När sen Joel även tog 1,94 var stämningen på topp. Skulle han även kunna ta 1,97? Det var inte långt ifrån i tredje och sista försöket. Ribban låg först kvar men ramlade till slut ned. Nu skiljde det bara 80 poäng mellan Victor, som fortfarande ledde och Joel på andra plats. Tid för kula och ytterligare en gren där Victor & Lucas tävlat sparsamt. Men träningen hade visat på möjlighet till bra resultat. De började båda med var sin säkerhetsstöt för att inte riskera att få 0 poäng. Sen stötte de 2 stötar var, som var i närheten av deras personliga rekord. Kompisen Leo från Klippan fick på en riktig monsterstöt och vann kulan med över 2 meter (15,80m). Nu var även han med i medaljdiskussionen igen. Lucas hade fortfarande en mikroskopisk chans till medalj, men då var han tvungen att springa riktigt fort på 800m. Han gav det ett riktigt bra försök, men efter 550 meter så tog bränslet efter två dagars tävlande slut. Han kämpade dock ända in till mållinjen och blev bara omsprungen av Victor. Tiden för Lucas blev 2,06 och med det lyckades han ta sig upp på 4.e plats men fram till bronset fattades det 160 poäng. Han slutade nu på 5038 poäng. En totalsumma som gett medaljer många gånger på tidigare SM-tävlingar. Men som sagt, konkurrensen och resultaten var riktigt bra i år. Striden om silver och brons blev till sist stenhård. Leo som lyckades följa Lucas på 800m tog sånär in alla poäng på en vilt kämpande Joel. Till slut skiljde det bara 1 poäng till Joels fördel.

Victor tog till slut en förkrossande seger på exakt 300 poäng. Hans slutresultat på 5501 är bland de bästa en 17-åring fått de senaste 15 åren. Fredrik Samuelsson, Sveriges bäste mångkampare i dagsläget, följde tävlingen på plats och han fick som 17-åring ”bara” 5221 poäng.

Det blev en fantastisk mångkampshelg i Örebro, där det sattes många nya rekord.

Resultat

Victor Törnström 5501 poäng GULD

7,02 (60m), 4,34 (stav), 7,05 (längd), 8,42 (60m häck), 1,82 (höjd), 13,57 (kula), 2,03,32 (800m)

Lucas Törnström 5038 poäng 4.e plats

7,09 (60m), 3,74 (stav), 6,51 (längd), 8,43 (60m häck), 1,79 (höjd), 12,36 (kula), 2,06,31 (800m)

Läs även artikel på friidrott.se