Fyra DSK’are på Finnkampen

  • 8 sep 2021

image: Fyra DSK’are på Finnkampen

Danderyds SK Friidrott hade hela 4 killar uttagna till ungdomsfinnkampen. Det var mest av alla klubbar i hela Sverige. Förutom att de alla sprang individuellt fick tre av dom även representera Sverige i stafetterna.

Redan vid USM hade Viktor och Erik Skoglund fått information att de skulle bli uttagna till Ungdomsfinnkampen. För Victor och Lucas Törnström dröjde det ytterligare några dagar. Men DSK fick alltså med hela fyra atleter i truppen.

Redan på torsdagen fick Lucas och Victor möta upp förbundskapten Micke Wennolf samt ansvarig för sprint/häck Lotta Borgius för att träna växlingar med ordinarie laget inför en eventuell stafett på 4X100m. De var båda uttagna som reserver till det laget.

Hela truppen samlades i Sollentuna under fredagen. 72 förväntansfulla killar och tjejer. Sverige har regeln att man bara får ställa upp i en gren och bara i undantagsfall kan man vid sjukdom eller skada få dubblera i flera grenar. Man bodde på Scandic Star och slussades med buss mellan Stadion och Sollentuna under hela helgen. Förutom den åtråvärda svenska ryggsäcken så fick man även låna full utrustning för tävling och även kläder att slappa i.

Ungdomsfinnkampen är upplagd precis som för seniorerna. Det är inte resultatet som är viktigast utan placeringen. Ettan får 5 poäng, 2.an 3 poäng, 3.an 2 poäng och kommer man 4.a så får man en poäng. Flest poäng efter två dagar vinner!

Lördagen innebar en start för DSK. Det var Erik som skulle springa 400m med kompisen Robin Turan från Göteborg. De ställdes mot två duktiga finländare där alla i stort sett hade samma personliga rekord. I ett tufft lopp lyckades Erik knipa andraplatsen och det var viktigt för Robin blev diskad på grund av linjetramp.

Strax därpå sprang killarna 100m och redan efter några meter så stannade Isak från Växjö. En bristning i höger lår och hans medverkan på den korta stafetten var i farozonen. Det visade sig snabbt att han inte skulle kunna springa utan Victor fick snabbt frågan om han var beredd att ta första sträckan. Det var han…… och om fler än Jacob Hård på SVT hade funderingar kring hur det skulle gå med reserven, så fick de se en tokladdad DSK’are som sprang jämt med den finske killen (som gjort 4 tiondelar bättre tid än Victor) och levererade en alldeles perfekt växling. Det märks att man tränat växlingar i DSK sen 10-årsålderna med PJ och Nil.

Efter segern på den korta stafetten ledde killarna med 10 poäng inför dag 2.

Söndagen inleddes med 300m häck och en tidig morgon. Victor startade med Hellas Olle Billgren. Victor kom in med fjärde bästa tid och var nära att knipa tredjeplatsen någon tiondel över sitt personliga rekord. Åt Antti Sainio gick inget att göra. Finländaren satte nytt ungdomsfinnkampsrekord när han sprang på en tid under 37 sekunder!

Det fortsatte att vara grymt jämt i landskampen inför de avslutande löpgrenarna. Där skulle Lucas springa 200m och Viktor Skoglund 800m med gymnasiekompisen Valter från Tureberg.

På 200m hade Lucas 4.e bästa tid på pappret, men formen verkade vara riktigt bra, så målet var att slå ett nytt personligt rekord. Hur långt kunde det räcka? Det visade sig att det blev nytt personligt rekord och första gången under 22 sekunder samt en viktig dubbelseger för Sverige. Lucas kämpade ner finnarna på upploppet och kom in som 2.a efter lagkompisen Erik från Lund. Tiden 21.99 är både klubbrekord P16 och seniorklubbrekord.

På 800m blev det ett taktiklopp. En dubbelseger skulle ge Sverige ett nästan ointagligt försprång med bara ett fåtal grenar kvar. Efter 150m gick Viktor upp i ledning och bestämde tempot. Men efter 600m tokruschade en av finländarna, men både Viktor och Valter kunde lätt följa tempohöjningen. Valter tog sedan ledningen när det var 100m kvar och Viktor försvarade sin andraplats och såg till att Sverige fick den viktiga dubbelsegern.

Ungdomsfinnkampen avslutades nu med en betydelselös lång stafett (4x400m) där både Viktor och Erik Skoglund skulle springa. Killarna sprang samtidigt som seniorerna i direktsändning! Sverige hade redan vunnit Ungdomsfinnkampen på pojk-sidan och kanske var det därför som Sverige inte la in en protest. För på första sträckan, som Viktor sprang, så slog finländaren stafettpinnen ur handen på honom när det var ca 20 meter kvar till växling. Viktor reagerade toksnabbt och fick snabbt tag i pinnen och lämnade över till Erik Erlandsson, som vunnit 200m. Det skiljde nog upp till 40 meter mellan lagen och Jakob Hård förstod inte vad som hänt! Men sakta men säkert började Sverige komma ikapp. Erik Skoglund sprang 3.e sträckan och sprang nog sitt livs 400meterslopp och tog in meter för meter. När han växlade till Robin Turan var det bara ett fåtal meter kvar till finländaren. Robin tog in avståndet efter 150 meter, men när han sedan försökte gå om så svarade finländaren och han vann till slut spurten. Surt för de svenske killarna, men utan stafettpinne-fadäsen så hade de vunnit! Och nu gjorde det inget för slutresultatet utan de svenska killarna vann 108 mot 101.

Förutom att killarna nu fått göra sin Sverige-debut, tävlat i direktsändning i SVT och fått många nya kompisar, så visade det sig att de fick behålla tävlingskläderna. Det gjorde en fantastisk helg ännu lite bättre.

Nu väntar en tuff uppbyggnadssäsong med Nil och det är nog skönt att ha detta minne att tänka på när det tar emot i backintervallerna.