Medaljregn på USM i Norrköping

  • 17 aug 2021

Det måste vara Danderyds SK friidrott’s bästa SM någonsin. Klubben kom hem med 5 GULD-medaljer, 2 fjärdeplatser, två femteplatser, en sjundeplats och en niondeplats. Helt fantastiskt av en klubb av vår storlek.

Helgen inleddes på fredagen med att Victor Törnström sprang försök på 100m i P16-klassen. Han blev tvåa i sitt heat och direktkvalificerad till finalen senare på kvällen. Av bara farten satte han nytt seniorklubbrekord med 11,17. Det gamla på 11,20 hade stått sig sen 1982! Han fortsatte sen att med sitt enda hopp i längdkvalet att kvalificera sig med kvalets längsta hopp på 6,58. Det var bra att det gick så smärtfritt för bara 45 minuter senare skulle han springa final på 100m. Det fanns förhoppningar om en topp-6 placering och skulle det gå riktigt bra kanske en medalj. Det blev ett grymt bra och spännande lopp där han bröt mållinjen exakt samtidigt som en kille från IF Göta. På ”våra” filmer såg det nästan ut som om han var före, MEN efter lång tid så kom informationen att han ”bara” blev 4.a….fjuttiga 5 tusendelar från bronset. Lite snopet men han fick glädja sig över tiden på 11,09 som var nytt klubbrekord.

Fredagen fortsatte med försök på 400m och DSK’s killar kvalade relativt enkelt till lördagens finaler. Det var Lucas Törnström i P16 och Erik Skoglund och Markus Brodin i P17.

Lördagen inleddes med kval på 300m häck i P16 och Victor gick enkelt vidare som heatsegrare. Skönt att inte ta ut sig för mycket inför dagens två andra grenar som var längdhopp och diskus. Friska vindar i Norrköping indikerade på att det kunde bli långa hopp i medvinden. Efter ett mindre lyckat första hopp så satte han press på sina kompisar när han hoppade 6,68 och tog ledningen. Den utökades sedan till 6,70 efter fjärde omgången. Ledningen höll han fram till det näst sista hoppet i tävlingen då William från Råby-Rekarna lyckades hopp 6,75 och ta över förstaplatsen. Om det var de 5 tusendelarna från 100m eller något annat, men Victor samlade ihop sig och hoppade tävlingens längsta hopp på 6,80 i det absolut sista försöket. Vinnare och guldmedaljör! Det blev lite väl spännande för oss supporters!

Sedan gick han direkt från prisutdelningen till diskustävlingen. Här fanns det möjlighet till en topp-6-placering men att nå en medalj skulle bli svårt. Då var han absolut tvungen att kasta bättre än på mångkamps-SM….och som han gjorde det. De första 3 kasten var riktigt bra och i fjärde kastade han för första gången över 40 meter. Det fattades några meter upp till bronset, men med 40,07 så blev det nytt klubbrekord och en fin 5.e-plats.

Vi hade höga förväntningar på killarna som skulle springa 400m och det fanns absolut möjlighet till medaljer och även guld var inom räckhåll. P16 med Lucas Törnström var först ut och som han sprang. Helt ohotad in som 1.a på fina tiden 50,50 i de bångstyriga kastvindarna. Han var över en sekund före silvermedaljören.

Nästa lopp var P17 med Erik Skoglund och Markus Brodin. Även här levererade DSK-killarna. Det hela avgjordes på upploppet där killarna ett tag hade silver och brons. Men med sina sista krafter lyckade Erik Skoglund gå förbi kompisen Robin från Göteborg och knipa GULDET. Tyvärr blev det tvärt om för Markus som till slut blev omsprungen och fick nöja sig med en fin fjärdeplats. Eriks tid var nytt klubbrekord med 49,63 och första gången under 50 sekunder.

Dagen avslutades med kval på 800m och 200m för P16 och P17. Lucas valde mellan 200m och 800m men valde till slut att springa 200m. Han sprang i första försöksheatet och kunde enkelt med kompisen Melvin från Malmö springa hem en av de två direktplatserna. De hann även med en lite pratstund på upploppet. Det såg riktigt roligt ut.

Sedan var det tid för P17 att springa kval till 800m. Det var två heat där de tre första samt två tider skulle kvalificera sig till finalen. Viktor Skoglund o Markus Brodin sprang i  första heatet. I de bitvis jobbiga vindarna var det först ingen som ville dra. Efter en stund tog Markus tag i det och höjde farten. In på upploppet ledde han fortfarande men precis i slutet blev han omsprungen av tre killar…bland dom Viktor. Skulle hans tid räcka till final? I heat 2 sprang Erik Skoglund och Alexander Davidsson-Eriksson samt killen med bäst tid på sträckan. Även här var tempot relativt långsamt och det blev en tuff spurtuppgörelse där Alexander blev 4.a och Erik 5.a. Två tider till final och tre DSK’are. Det hade varit grymt jämt på våra klockor. Vem skulle bli glad och vem skulle bli besviken. Efter en lång väntan så hade Erik hundradelarna på sin sida och med ynka två så var han i final på Markus bekostnad. Ibland är idrott grymt!

Sista dagen på USM startade med final på 300m häck i P16. Victor med tredje bästa tid i kvalet hade bestämt sig att satsa lite tuffare fram till de tre första häckarna. Det lyckades och han var i ledning i stort sett hela loppet. När sedan Henning från Sundsvall som var i stort sett jämsides med honom fram till sista häcken slog i den, så blev det ingen spurtuppgörelse utan han kunde ohotad springa in på den fina tiden 38,35. Därmed blev det ett nytt GULD och så raderade han ut Claes Albihns (häcklegend) gamla klubbrekord från 1987 med 70 hundradelar.

Sedan var det dags för en av USM’s höjdpunkter 800m för P17 med tre DSK’are. Tyvärr blev det väl inte riktigt det resultat vi hade hoppats på. Efter en stenhård öppning av Erik i de stundtals orkan-starka vindarna så orkade inte killarna hela sträckan. Nu blev Viktor bäste DSK’are på en femteplats och Alexander med lite fotproblem sprang in på en sjundeplats.

Nu var det bara en gren med DSK-intresse kvar. Lucas skulle springa final på 200m. Efter det fina loppet på 400m fanns det förhoppningar om en medalj men konkurrensen var stenhård. Tre killar hade sprungit snabbare än honom och det största ”hotet” var  Isak Hughes från IFK Växjö som vunnit 100m på osannolika 10,74 samt vunnit sitt kvalheat 2 tiondelar bättre än Lucas.

Nil gav honom sina sista tips precis innan racet och det gav resultat. I ett perfekt disponerat lopp så gled Lucas förbi Isak på de sista metrarna in mot målet och vann på fantastiska 21,74…men i lite för mycket medvind. Det blev alltså dubbelseger för Lucas på 400m och 200m.

Sammanfattningsvis kan detta bara summeras i ordet SUCCÉ. Fem guldmedaljer, två fjärdeplatser, två femteplatser, en sjundeplats och en niondeplats.

P17

Erik Skoglund,                                400m GULD, 49,63 Klubbrekord

Markus Brodin,                             400m, 4.a , 51,27

                                                          800m, 9.a, 2,04,83

Viktor Skoglund,                            800m, 5.a, 1,59,39

Alexander Davidsson-Eriksson    800m, 7.a, 2,03,81

P16

Lucas Törnström                           400m GULD, 50,50

                                                          200m GULD 21,74w

Victor Törnström                          Längd, GULD, 6,80w

                                                          300m H, GULD, 38,35 Klubbrekord

                                                          100m, 4.a, 11,09 Klubbrekord

                                                          Diskus, 5.a 40,07 Klubbrekord

Foto: Lena Törnström