Stafett-SM 2020

  • 2 nov 2020

image: Stafett-SM 2020

En succéfylld helg!

Tre supertaggade stafettlag åkte till Stafett-SM i Göteborg i helgen (12-13/9). Tävlingarna gick på den klassiska och vackra arenan Slottsskogsvallen.

P17 killarna Markus Brodin, Alexander Davidsson Eriksson, Viktor och Erik Skoglund var först ut med försök på lördagseftermiddag på 1000 m stafetten (100+200+300+400 m). På förhand var det svårt att bedöma våra chanser, vi visste att Hammarby skulle vara bra, men därefter så kändes det väldigt öppet. Försöken gick väldigt bra, växlingarna satt och killarna kom i mål på en trygg 2:a plats i sitt heat. Endast ettan i heatet var direktkvalificerad, så lite spännande var det innan heat två hade sprungit, men de gick vidare till finalen på andra bästa tid.

Andra loppet på lördag eftermiddag var P15 3 x 800 m. På förhand så trodde vi att chanser på medalj kanske kunde finnas, en ev bronspeng skulle vara en fantastisk prestation. Laget med Noah Busch, Lucas och Victor Törnström var ett oprövat kort. Noah, som är relativt ny till friidrotten har stadigt förbättrat sitt pers på 800 m hela sommaren, men denna tävling var den första ”stortävlingen” som han var med på. Lucas har inte sprungit ett enda 800 m lopp på hela sommaren och Victor hade bara ett lopp i benen, i samband med USM i Mångkamp då han i och för sig sprang in på mycket fina 2.09.

Noah sprang förstasträckan och gick ut i en kontrollerad fart och la sig lite avvaktande i mitten/slutet. När sista kurvan återstod la han in en ordentlig fartökning och växlade som 4:a, en mycket fint disponerad sträcka. Noah växlade över till Lucas som stack iväg i ett högt tempo och plockade killarna framför tills endast Lidingös kille återstod på förstaplatsen och när det var 250 m kvar så gjorde Lucas en imponerande fartökning och tog kommandot och kunde växla över till brorsan Victor som etta. Victor drog också iväg i hög fart och utökade ledningen, som mest var den 30 m. Victor sprang i mål som vinnare! En helt fantastisk prestation! Killarna försvarade titeln från Stafett-SM 2019 på Stockholms Stadion.

Finalen på P17 1000 m stafetten var nästa nervpers på programmet. Inför finalen vara uppställningen: Markus Brodin (100 m), Alexander Davidsson Eriksson (200 m), Viktor Skoglund (300 m) och Erik Skoglund (400 m), alla födda 04. Många av motståndarna hade flera 03:or i laget, bl a Hammarby som på förhand var favoriter, men där bakom stod fighten mellan 3-4 lag. Markus och Alexander sprang två bra sträckor där växlingarna satt perfekt, men vi låg i den bakre delen av fältet. Viktor drog iväg i hög fart, jagandes. I kurvan fick han möjlighet att gå om på insidan (mycket smart löpning) och lyckades ta sig upp till 2:a platsen efter Hammarby. Erik fick pinnen som tvåa och utmanades på bortre långsidan av Huddinge som gjorde en attack, men som Erik svarade på och han höll i andraplatsen hela vägen i mål! En fantastisk stark stafettprestation och SM-Silver!

Som kuriosa kan nämnas att Hammarbylaget som tog guldet med fyra 03-killar sprang på en rekordtid, den bästa tiden för ett svenskt P17 klubblag sedan åldersklassen ändrades från P18 till P17 2002. Tiden blev 1:56.89 så där har våra killar något att bita i inför nästa års stafett. DSKs tid blev 2:00.43.

Söndagens stafett var P17 3x800 m och killarna som skulle springa vara Erik, Alexander och Viktor. På förhand var detta den stafett som vi trodde vi hade störst chans på medalj på. De svåraste motståndarna var Mölndal AIK som hade ett mycket starkt lag. DSK-killarna var påtagligt nervösa, men nervösast av alla var coach Nil. Om vädret vad dåligt på lördagen så var det om möjligt ännu sämre på söndagen med strilande regn och motvind på upploppet. Men det är lika för alla.

Första sträckan löpte relativt samlat, Erik blev lite instängd och kom inte loss ordentligt förrän på upploppet där kan kunde gå om och växla till Alexander som etta. Alexander drog iväg i ett snabbt tempo, men Mölndalskillen närmade sig bakom. Simon Wikell från Mölndal har gjort 1.56 i år så han är snabb. Han tog sig förbi Alexander, men vi växlade som klar tvåa. Viktor tog upp jakten på Sverigeettan på 800 m, Jonathan Grahn. Viktor var upp i rygg och bet sig fast, men i sista kurvan kunde Jonathan lägga in en extra växel och dra ifrån några meter på upploppet. Killarna tog ett till SM-Silver! Så fantastiskt bra!

På grund av restriktionerna i samhället så är vi förstås så glada att Stafett-SM kunde genomföras, men för oss åskådare och medföljande innebar det att vi snällt fick stå utanför staketen och titta. Vi fick inte vara inne på arenan alls. Som tur är så ser man ganska bra utanför staketet på Slottsskogsvallen.

Länk till loppen på Youtube DSK Friidrottskanal:

Film: SM Guld P15 3x800 m Stafett SM 2020 Göteborg

Film: SM Silver - P17 1000m Stafett SM 2020 Göteborg

Film: SM Silver - P17 3x800 Stafett SM 2020 Göteborg

Resultat

P15 3 x 800 m - SM-GULD Tid: 6:31.81

Sträcka 1 Noah Busch

Sträcka 2 Lucas Törnström

Sträcka 3 Victor Törnström

 

P17 1000 m - SM-SILVER Tid: 2:00.43

Sträcka 1 Markus Brodin

Sträcka 2 Alexander Davidsson Eriksson

Sträcka 3 Viktor Skoglund

Sträcka 4 Erik Skoglund

 

P17 3 x 800 m - SM-SILVER Tid: 2:00.43

Sträcka 1 Erik Skoglund

Sträcka 2 Alexander Davidsson Eriksson

Sträcka 3 Viktor Skoglund

Guldpojkarna Victor Törnström, Lucas Törnström och Noah Busch Danderyds i P15 3x800m lag

Erik på 400 m sträckan på Svensk stafett. Jagas av Göteborgs Robin Turan.

Silverpojkarna Markus Brodin, Alexander Davidsson Eriksson, Viktor Skoglund och Erik Skoglund Danderyds i P17 1000 m lag (Svensk Stafett)

Silverpojkarna Viktor Skoglund, Alexander Davidsson Eriksson och Erik Skoglund Danderyds i P17 3x800 m lag