SM-medalj till Viktor

  • 12 mar 2019

image: SM-medalj till Viktor

Plötsligt händer det. Till exempel att DSK tar medalj på SM. Läs Karin Sundbergs rapport om Ungdoms-SM's två spännade tävlingsdagar.

Viktor kom 3:a på ungdoms-SM på 1000 m på tangerat personbästa! Mycket stökigt, tight och spännande lopp! 

Sex stycken taggade ungdomar drog till Västerås tillsammans med Nil och föräldrar för att delta i sitt allra första inomhus ungdoms-SM. Ungdomarna som deltog var Freddie Mosten-Jacob, Josephine Lindestam, Alexander Ludwigs, Alexander Davidsson-Eriksson, Erik och Viktor Skoglund.

Det känns verkligen att det inte bara är en ”vanlig” tävling. Spänningen är en annan och nervositeten dallrar i luften, om det är föräldrarnas nervositet eller ungdomarnas är oklart.

Det är mycket som ska funka innan och under en mästerskapstävling, framförallt så är det förstås viktigt att man håller sig frisk och skadefri. Tyvärr hade flera av ungdomarna lite problem på uppladdningsfronten, både med skador och sjukdomar, men det är sådant som händer när man ligger på topp!

Dag 1

60 m stod på programmet för Erik och Alexander L. Båda killarna sprang bra försökslopp och tog sig vidare till semifinalerna. För Alexander innebar tiden också ett fint pers. Totalt var det 25 av Sveriges snabbaste killar på plats och 16 gick till semifinal. I semifinalen så gick det ännu lite fortare och det tog stopp för vidare avancemang. Alexander bättrade dock på sitt pers ännu en gång till fina 7.58.

Höjd stod därefter på programmet för Alexander x 2. Alexander DE som tidigare under säsongen varit uppe på höga höjder lyckades inte riktigt få till det i tävlingen och han stannade på 153 cm. Alexander L hoppade vidare och lyckade riktigt bra. Siktet var nog inställt på drömgränsen 180 cm, men han stannade på 173 cm och en fin 5:e plats. Åt 1:an i tävlingen är det än så länge inte så mycket att göra något åt, Melvin Lycke Holm tog en solklar vinst med höjden 201 cm.

Nästa utmaning för tre av killarna, Erik, Viktor och Alexander DE, var att försöka ta sig vidare från 1000 m försöken. De två främsta från varje heat (3 st) samt totalt 2 tider gick vidare till finalen. Den enda som lyckades med bedriften i den stenhårda konkurrensen var Viktor som knep 2:a platsen i sitt heat. Alexander gjorde ett fantastiskt lopp och persade med över 6 sek och kom in på tiden 2:54,37. Erik som kämpat med en förkylning sista veckan gjorde ett mycket bra lopp utifrån förutsättningarna men var till slut 8/10 från en finalplats.

Josephine sprang 200 m och fick vinnaren av hela 200 m loppet i sitt heat så det gick undan. Även Josephine har kämpat med att komma tillbaka från en mycket segdragen förkylning den senaste månaden och den hade satt sina spår. Jossan kom i mål på tiden 28.37 vilket är en bra bit från pers, men det är små marginaler och den dagen allt klaffar så är hon med och tampas om finalplatser.

Freddie sprang 400 m i slutet av dagen. Den värsta sträckan av de alla skulle en del säga. Starta max och öka och så kommer mjölksyran… Freddie sprang fantastiskt bra och persade nästan med 8/10-delar! Mycket bra. Det räckte inte till final med till en fin 11:e plats i det tuffa startfältet.

Dagens sista gren vad 200 m för P15, Erik, Viktor och Alexander DE skulle springa. Alexander persade återigen! Sprang in på det nya personliga rekordet 26.88. Erik sprang rakt in i B-finalen och det gjorde brorsan Viktor också.

Dag 2

Längd för Freddie, 1000 m för Viktor och 200 m för Erik och Viktor stod på programmet dag två på IUSM.

Freddie var först ut och hoppade längd. Freddies längsta hopp var 4,48 och det räckte till en 26:e plats i den hårda konkurrensen.

1000 m finalen blev en rafflande spännande tillställning. Viktor hade planen klart för sig, men i det mycket tighta loppet så blev det svårt att förutsäga vad som skulle hända. Tempot varierade och klungan drogs ut och trycktes ihop. När Viktor skulle sätta in stöten på slutvarvet så var det fler som tänkte samma tanke och han fick kriga in på upploppet från en fjärdeplats och lyckades till slut fälla sig och knipa 3-platsen med 1/100 dels marginal! MEN brons till Viktor och Danderyds SK! Såå kul!!! Tiden, tangerat personligt rekord!

20 min efter starten av 1000 m loppet så gick starten av 200 m finalerna. Först ut var b-finalen med Erik, Viktor och Hässelbys Lukas Lindberg. Viktor som precis sprungit 1000 m blev omsprungen redan i början av bortre rakan, helt slut i benen. Erik sprang ett mycket fint lopp och fick i mål som heatvinnare och total SM 5:a!

Josephine och Freddie gjorde båda en fin SM-debut

DSK's dream team årgång 2004

Fan-cluben!