Välkomna till DSK, Lucas & Johan!

  • 14 jun 2017

image: Välkomna till DSK, Lucas & Johan!

Lucas Hefte och Johan Vanerell kom till klubben i höstas. Läs om hur det kom sig samt om en del annat och låt dig inspireras.

Lucas och Johan (förutom sista bilden som visar Johan och Lucas).

De flesta aktiva i DSK friidrott har börjat i klubben vid unga år, först kanske bara tränat/lekt friidrott en helgdag i veckan för att därefter fortsätta i en grupp med seriösare träningar flera gånger i veckan.

Två grabbar med en annan bakgrund är Lucas Hefte och Johan Vanerell som kom till klubben i höstas. De är båda 17 år (eller blir det snart) och för att få reda på mer så har hemsidan ställt några frågor till dem:

Hur kom det sig att du började i DSK friidrott?

Lucas - Jag började med friidrotten i sen ålder, redan i augusti 2016 och då tränade jag enbart privat. Allt eftersom att min träning eskalerade fick jag rekommendationer om att börja i just DSK friidrott, och detta är ett val som jag absolut inte ångrar. Sedan dess har det bara fortsätt och nu har jag tränat samt tävlat för klubben i snart ett halvt år. 

Johan - Jag började i DSK för att jag avslutade mina 10 år inom simning och att min och Lucas tränare Angel Galan tyckte att jag skulle passa inom friidrott och valde att placera mig i DSK.

Hur är det att träna med DSK friidrott?

Lucas - DSK friidrott är en mycket bra och passionerad klubb för alla åldrar. Det är alltid bra och trevlig stämning på träningarna och den träning vi utför specificerar sig på just dig som individ och vad just du vill bli bättre på. Det som imponerar på mig allra mest är att det är så blandade åldrar och trots detta är det en extremt bra sammanhållning i gruppen och alla kan träna med alla och samtidigt få ut något av det.

Johan - Det är en kul stämning på träningarna, det känns fokuserat och man får ut mycket från varje pass, men alla i gruppen gör att man har kul och lätt glömmer hur jobbiga passen ofta är.

Något tävlingsminne du vill dela med dig av?

Lucas - Min absolut första tävling, Marsspelen, en inomhustävling i Örebro. Jag var extremt nervös och skakade när jag skulle ställa mig i startblocken, men det gick bra ändå och jag lyckades åka därifrån med en bronsmedalj och jag kunde inte ha varit stoltare. 

Johan - Har varit med på ett antal tävlingar nu, ett minne jag kommer ha med mig är när vi skulle åka till Stafett-DM och springa 4x100. Hela truppen var extremt otaggade, jag var den enda som stod fast vid att jag trodde att vi kunde ta medalj. Naiv eller inte, när vi sedan satt med våra silvermedaljer på väg hem så var vi lite gladare.

Vilka är dina framtida friidrottsmål?

Lucas - Självklart vill jag alltid gå längre. Just nu är jag under rehab, men efter detta ska jag dra igång träningen rejält och bli snabbare och starkare än någonsin. För att börja med är målet att vinna en individuell tävling, och allt efter detta vill jag bara nå längre. 

Johan - Mina framtida mål är att bli den bästa medeldistanslöpare jag kan bli. Mina närmsta mål är därför att komma ner till 2 minuter blankt på 800m, samt att springa 400m på 50 sekunder blankt. 

Tränare för grupp 5 där Johan och Lucas ingår är Per-Jonas Trollsås.

Hej coach PJ, vad har du att säga om Lucas och Johan?

”Det är alltid spännande att få in nya atleter i träningsgruppen.

DSK har haft turen att få in flera spännande och duktiga killar och tjejer de senaste åren, förra året tillkom bland annat Linnéa och Freddie samtidigt som Lilly kom tillbaka och att då i år få in fler killar i gruppen är toppen!  

Johan o Lucas, eller ”Jeff o Kevin” som de också kallas, har exakt den inställning och stil som passar in i DSK, skojiga grabbar med rätt inställning till seriös-hård träning men också glada upptåg!

För vårt övriga P/F 99-04 gäng blir det nu några intressanta och spännande stafett-år med mängder av möjligheter och kombinationer fram över.

Jag ser en stor potential i Kevin/Lucas som en långsprinter av klass på 200/400m, samt Johan/Jeff som en fin kort-medeldistansare 400/800m, det gör nu att vi har 4-5 killar som ser riktigt lovande ut på 400m, vilket ger bra fart på både träningar och tävlingar.  Ska bli väldigt inspirerande att försöka utveckla dem och övriga DSK-atleter framöver” avslutar PJ.

Ja, att Lucas och Johan började i DSK verkar uppenbarligen varit värsta win-win-situationen både för dem själva och för klubben. Det finns säkert fler ungdomar som skulle kunna göra samma resa.

I friidrotten får alla vara med enligt sina egna förutsättningar, ingen ser snett på dig om du ”bara” tränar utan att tävla, killar och tjejer tränar tillsammans och ingen blir petad eller behöver sitta på bänken. Är du intresserad av att börja i DSK friidrott eller känner någon som kanske är det kan du kontakta Per-Jonas Trollsås per-jonas.trollsas@eftab.se

One day or day one. You decide.