Stafett-SM i Malmö

  • 31 maj 2017

image: Stafett-SM i Malmö

Fina insatser av ovanligt stor trupp- Läs coach PJ Trollsås medryckande rapport.

Adam och Philip övar växling.

DSK ställde i år upp med den största Stafett-SM  truppen på många år, kanske någonsin.

Vi var tolv atleter och tre ledare

Atleterna:

F15: Hanna Bäckman, Freddie Mosten-Jacobs, Ebba Tureèn, Linnea Samuelsson, Saga Bolmgren och Saga Brodin

P17: Lucas Hefte, Adam Haroon, Philip Ludwigs, Johan Vanerell, Oscar Winrot och Nils Jonsson

Ledarna: P-J Trollsås, Johan Turén och Johan Brodin

 

Stafett-SM gick i år i den svenska söderns Malmö.  Vi hade traditionsenlig samling på DAGY efter lunch på fredagen, med en bil och en klassisk Berra-Buss bar det av mot Malmö i den heta maj eftermiddagen, ett obligatoriskt stopp med glass och vandring runt Brahe Hus-ruinen och sedan middag på IKEA i Helsingborg tog oss till DSK's favorithotel i Malmö - Hotel More, inhyst i Mazzetis gamla cholkladfabrik.

(Berra-Bussen hade dock ingen fungerande luftkonditionering så det var ett varmt gäng som anlände till Malmö)

Innan vi gick och la oss så var Philip ute och ”provsprang” sitt skadade  fram-lår i en öde gränd och meddelade 22.15 att han var redo för start nästa dag!

Efter en god natts sömn och en fin frukost på hotellet begav vi oss av till den gamla fina arenan Malmö Stadion som dagen till ära fått nya löparbanor!.

Första gren på programmet var försök  P17 Stafett 1000m (100m, 200m ,300m, 400m) en intressant stafettform för oss lite mindre klubbar där man kan kombinera löpare med olika specialiteter. Det var över 20 lag anmälda så det blev tre försöksheat där 1:an  i varje heat och ytterligare fem tider skulle kvalificera sig för final. Vi hade lite förhoppningar om att kunna ta en finalplats om grabbarna  fick till ett bra lopp.

DSK-arna värmde klokt nog upp ute i Pildammsparken och gjorde sina rusher i skuggan av den nybyggda Swedbanks arenan då det nu var närmare 30 grader varmt i Malmö. Arrangören MAI hade väldigt struligt att få igång tävlingarna och att få funktionärsorganisationen att fungera, så det blev 30-40 min fördröjning innan vi kom till start (Inte så kul då det var mångas första SM-Stafett). DSK blev placerade i det 2:a heatet på bana 3.  Adam Haaron, vår numera fantastiska start specialist, startade explosivt i kurvan och vi var redan efter första sträckan bland de ledande lagen, DSK's kanske just nu vassaste 200m-löpare Philip Ludwigs med ett fungerande fram-lår löpte fint och kraftfullt på den andra sträckan och kunde skicka ut vår nye stjärna Lucas Hefte på den viktiga 300m-sträckan. Lucas tog det lite försiktigt i början och blev passerad av två löpare på första 100m men kom sedan storartat tillbaka genom kurvan och på upploppet, han kunde till och med ge Nils ”Nisse-Nisse” Jonsson  en ledning ut på sista sträckan. Nils sprang Smart, Snabbt och Snyggt (de 3 S'n) och kunde med ett väldisponerat lopp till allas våran glädje springa in som 1:a och vi var därmed direktkvalificerade till finalen senare på eftermiddagen.

Nästa DSK-lopp var F15 3x800m, Ett fulltecknat lopp med 13 anmälda lag som skulle springa final direkt. På  första sträckan startade Saga Bolmgren , hon fick en fin start och drogs med i ett ganska högt tempo på de första 200m Saga låg med i tätgruppen och kunde sedan efter 500m gå upp i ledning, hon kämpade sig sedan vidare och med ett bra upplopp så växlade hon till slut över som 2:a till Saga Brodin. Saga sprang iväg med de andra tjejerna och hittade snabbt ett bra tempo, hon låg på 4-5 plats genom hela loppet i ett fält som nu började sprida ut sig något. Vid växlingen till Ebba Turén så var vi på en 6e plats, Ebba kämpade tappert och jobbade hårt på att hålla en fart som skulle räcka ända in i mål. Ut på sista varvet så hade vi ett litet häng på 6:e platsen men flera lag hotade  bakifrån. Ebba lyckades till slut föra in DSK-laget på en sjunde plats, inte illa i denna hårda konkurrens.

Sedan blev det en lång och strulig väntan på finalen i P17 1000m, den skulle först ha gått två timmar efter försöken, men på grund av ett strul med tidtagningen och en diskning i första heatet, så hade arrangören svårt att utreda vilka som var kvalificerade för finalen.De utlystes ett om-löpning av heat 1 och ny final tid en timme efter det, sedan flyttades om-loppet och finalen på nytt och AIK's diskning återtogs, var på finalen till slut hamnande som sista gren för dagen ca 4 timmar efter försöken, kanske inte den optimala uppladdningen för vårt lag. Men när väl finalen gick igång så gjorde Adam en ny fantastisk startkurva och vi var med i täten , på andra sträckan så fick Philip kämpa hårt mot det nu hårdare motståndet och vi växlade som 4-5a efter två sträckor. Lucas satte nu högsta fart redan från början och kunde med en fin kurva och kämpa tag på upploppet lämna över till Nils som 3-4:a tätt i hälarna på AIK. Nils startade hårt men fick se AIK-aren försvinna i kurvan, på bortre långsidan såg man sedan att Nils tog in meter för meter på IFK Götebogslöparen; vad vi hejade!, skulle det räcka till en medalj?, Nils var ca 4 meter bakom med 200m kvar, men Göteborgaren hade sprungit klokt och sparat krafter till slutet och kunde gå ifrån Nils på nytt. Nils fick nu kämpa hårt mot mjölksyran och kunde till slut rädda en fin fjärdeplats mot de anstormande lagen som kom bakifrån. Tiden var närmare 1 sek bättre än i försöken. 4:a i Sverige!  FANTASTISK! BRA JOBBAT och väl över förväntan.

Efter det fick vi en snabb dusch på hotellet och sedan middag för ett stort gäng hungriga atleter och ledare på stan.

Nästa dag började tidigt med väckning 6.30 och tidig frukost. DSK's första start var redan 9.10 på morgonen då försöken på F15 4x80m skulle gå.  Grabbarna skulle också springa försök på morgonen, men de kände av både hälsenor, lår och vader från de hårda loppen dagen innan och valde att avstå 4x100m för att satsa på 3x800m senare på dagen.

Försöken  i F15 stafetten avgjordes tre heat med 21 lag till start där 1:an och fem tider skulle gå vidare till final. DSK hamnade på ytterbanan i det första heatet. Hanna Bäckman startade utmärkt och gjorde sitt bästa lopp för säsongen, vi var väl med i loppet, Bra växling till Saga Brodin som sträckte ut fin på bortre långsidan och fick till en ytterligare en  fin växling till Saga Bolmgren, Saga gjorde precis som på DM en ypperlig kurva och en bra växling till Linnea Samuelsson som kom ut på upploppet som 4-5.a  Linnea sprintade som aldrig förr och lyckades ta sig fram till 3.e plats i heatet alldeles före Hammarby på fjärde plats. Tiden blev fina 41.85  skulle det räcka till final? I det andra heatet hade 3:e lag 41.75 så efter det var vi fortfarande på 6:e plats, men i det sista heatet var det ytterligare två lag som var snabbare än oss och vi fick lite snopet nöja oss med en 9:e plats endast en tiondel från finalen. Men nia i Sverige av över 20 startande lag  är en väldigt bra prestation!.

Nu var det endast en stafett kvar för DSK, den tuffa och stora finalen på 3x800m för P17 där hela 10 lag kom till start.  Johan Vanerell och Oscar Winrot fick nu äntligen kliva fram och göra sina SM-debuter.  Johan var superladdad och ville gärna springa första sträckan och som han sprang sedan, han hängde med de övriga lagen i högt tempo över de första 200m la sig sedan i klungan och varvade på ca 62 sek vid 400m, han sprang fortfarande lätt och fint upp till 600m och hade även förmågan att få till en spurt in mot målet och skickade ut Nils Jonsson på en 4-5 plats efter ett lopp på ca 2.06 Storartat!, Nils var inte sämre han utan kunde trotts de 2 tuffa 400-hundringarna från dagen innan hålla ett jämt och högt tempo och kom in på 5-6..e plats även han på en tid runt 2.06-07. Oscar startade smart och hade även han lärt sig de 3'sn  Smart, Snabbt och Snyggt, han sprang sitt bäst disponerade lopp  någonsin och kom till slut in på en åttonde plats efter ca 2.15 på sin sträcka. Total tiden 6.26 var väl över förväntan för våra killar och en bra morot för fortsatt tränande mot ett nytt spännande stafett SM nästa år.

Sedan var det bara resan hem som var kvar som blev en  lång, varm  och utdragen historia i sig,  tog närmare 9 timmar trotts att vi inte åkte över Kalmar…… men att berätta hela hemresan här skulle ta flera spaltmeter…… med både Sång, Burgare, Glass, Body-Bulid killar, kalsonger, massgebänk,  en hög ljud Maria?...............

Ser redan fram mot nästa års stafett-SM då vi borde kunna ha med en trupp på närmare 20 aktiva i 2-4 klasser och 10-12 gren starter!