2 GULD, 2 SILVER och 2 BRONS på IJSM

• 8 mar 2022

Fantastiska framgångar för DSK Friidrott på IJSM/IUSM17 i Skellefteå och nybyggda Florahallen. Efter två dagars tävlande så blev resultatet 2 GULD, 2 SILVER, 2 BRONS, en 4.e-plats, en 7.e-plats och en 9.e-plats. Helt fantastiskt bra av våra atleter och coach Nil, som sett till att killarna var i bästa form.

Danderyds SK åkte upp med en liten men naggande god trupp till Skellefteå och IJSM/IUSM17. Killarna som skulle tävla var Viktor Hedborg, Alexander Davidsson-Eriksson, Markus Brodin, Viktor Skoglund, Erik Skoglund, Victor Törnström och Lucas Törnström.

Efter flyg till Umeå tidigt på fredagsmorgonen så fortsatte resan med minibuss till Skellefteå. Så snart man var framme så inspekterades den nya hallen och omdömet blev hårda och studsiga banor. Här kan vi både springa snabbt och hoppa långt var kommentarerna. Det skulle visa sig vara sant!

Lördagen inleddes med att Victor Törnström hoppade längd i P17-klassen. Och som han
hoppade…….han ledde tävlingen från första till sista omgången. Även om han hade lite svårt att träffa plankan så blev resultaten bättre och bättre och efter tre omgångar så ledde han med resultatet 6,84. Så långt hade bara Victor själv hoppat under säsongen! I fjärde omgången så lyckades han äntligen träffa plankan och flög ännu längre. Inte riktigt 7 meter men han förstärkte ledningen med 6,95. Till längden hade coach Janne Samuelsson (som tränar Victor i skolan) lånats in och han kom med några bra tips och
pepp. Det gav resultat, för i 5.e omgången fick Victor på en riktig fullträff. Klart över 7 meter, men hur långt var det? Kunde det vara längre än 7,15 och ett personligt rekord? Hoppet mättes till hela 7,24 och GULDET var klart. Det visade sig vara det längsta hoppet av en 17-åring inomhus på minst 15 år. Tävlingen kunde ju inte ha börjat bättre.

Senare på kvällen skulle de flesta av DSK’s övriga killar ge sig in i tävlingen. Det var försök på 400m i både P19- och P17-klassen. I P19 skulle Markus Brodin, Viktor Skoglund och Alexander Davidsson-Eriksson springa. Tyvärr fick Erik Skoglund skadekänning och kunde inte vara med. Men hur många av killarna skulle nå final? Konkurrensen var stenhård och killarna mötte även ett år äldre atleter. Nu gällde det inte bara att vinna sitt heat utan det var enbart på tid som man kunde gå till final. Markus Brodin var först ut och behärskat ledde han sitt heat från start till mål. Nu var det bara en nervös väntan om tiden skulle räcka. I andra heatet hade Alexander lottats in mot en av favoriterna. Han sprang ett taktiskt väl avvägt lopp, men kom in på en tredje-plats i närheten av det personliga rekordet. Men heatet hade gått fort så tiden kanske skulle kunna räcka för att gå vidare. I det fjärde och sista heatet sprang Viktor Skoglund och han även han ledde från start till mål. En kort nervös väntan innan resultaten rullade fram. Det visade sig att alla DSK’are gått vidare till finalerna. Markus och Viktor tog var sin plats i A-finalen och Alexander fick en plats i B-finalen. Tre DSK’are bland de 8 bästa på 400m i P19-klassen. Inte dålig, och
alla inklusive Erik får ju även vara med nästa år!

20 minuter tidigare hade klassen P17 på 400m avgjorts. Lucas Törnström gjorde sin första start, men man märkte ingen nervositet. Ett väl avvägt lopp av honom gav en bra tid som troligtvis skulle räcka till final. Det visade sig sen vara bästa tiden. Victor sprang först i femte heatet och hade alla tider att gå på. Han var tvungen att komma in runt 51 sekunder för att få springa finalen. Efter en lite försiktig start så ökade han tempot och med 50,65 så var även han finalklar.

Söndagen inleddes med de lite längre loppen på 1500m. Här gjorde Viktor Hedborg mästerskapsdebut. Fotbollsspelaren som blivit friidrottare gjorde ett fantastiskt väl avvägd lopp. Han låg i rygg på kompisen från Tureberg Valter Kjellberg, men när det var ungefär 350 meter kvar så ökades tempot markant och åt medaljerna gick inget att göra. Men Viktor blev 4.e bäste 18-åring och kom till slut in på en 9.e-plats. En grym mästerskapsdebut av killen som började med friidrott för mindre än ett år sedan.

Tävlingen fortsatte sen med kortare och snabbare lopp. Nu var det dags för 60m och där skulle både Victor och Lucas Törnström springa i P17-klassen. Försöken avklarades och både Victor och Lucas vann sina respektive heat. Lucas efter en hel del starter-strul där de fick springa om sitt heat. Det var väl det enda man kunde klaga på under tävlingen. Annars fungerade arrangemanget väldigt bra och arrangörsklubben Skellefteå AIK gjorde ett mycket bra jobb. Finalen på 60m skulle gå lite mer än en timme innan finalen på 400m. Hur skulle det påverka killarna? Victor kom in med bästa tiden och Lucas med den tredje bästa tiden, men hur skulle längden och framför allt 400m-försöken och även försöket på 60m påverka? Kanske lite eller kanske inte alls, för i finalen sprang de riktigt snabbt. Det blev ett tangerat personligt rekord på 7,07 av Lucas som knep bronset en hundradel för Alexander från Göta Karlstad. Victor sprang in 2 hundradelar före brorsan och vann silvret. Åt Noah från Malmö som slog personligt rekord med 7 hundradelar och sprang in på 7,00 gick inget att göra. Men ytterligare en Silver och en Bronsmedalj till DSK.

Nu började det bli lite nervöst bland coach, ledare och supporters som var på plats. Finaler på 400m stod näst på tur. Först ut var Alexander som sprang B-final i P19 och efter ett grymt jobb korsade han mållinjen på nytt pers och en fin 7.e plats. Näst på tur var A-finalen för P17. Lucas och Victor var favoriter med de snabbaste loppen under säsongen, men en final är alltid en final och allt kan hända. Skulle det tuffa upplägget med att även
springa 60m och i Victors fall även längd inverka? De startade båda två lite försiktigt och William från Åhus tog ledningen, men in på andra varvet så tryckte Lucas på och gick upp i ledningen. En ledning han aldrig släppte utan kunde ohotad korsa mållinjen som vinnare. Där bakom hade Victor gått upp till andra plats efter ca 250 meter och han släppte den aldrig. En grym dubbelvinst för killarna! Ännu ett GULD och ett SILVER för DSK Friidrott.
Sedan var det dax för tävlingens sista gren, A-final på 400m i P19 dit både Markus Brodin och Viktor Skoglund hade kvalificerat sig. Killarna hade grymt tufft motstånd där både Erik från Lund och Alexander från Rehns BK sprungit under 49 sekunder. Viktor med ett lite bättre pers än Markus var ändå favorit att ta bronset. Men det var inget som Markus hade tänkt att ge bort utan kamp. Åt Erik och Alexander gick inget att göra, men där bakom blev det en grym kamp mellan DSK-killarna. Tempot var högt och Markus försökte trötta ut Viktor, men på upploppsrakan kämpade sig Viktor förbi och tog bronset. Både Viktor
och Markus slog personliga rekord och som lite tröst för Markus blev det första loppet under 50 sekunder. Nästa år är killarna äldst i sin klass och man kan ju drömma om en final med 4 killar från DSK. Det är inte helt omöjligt!

En fantastisk helg var till enda. Ett grymt bra arrangemang av Skellefteå och det var skönt att pandemin äntligen hade släppt sitt grepp om friidrotten. IJSM och IUSM hade ju ställts in 2021. Killarna visade att de är bäst när det gäller. Nil hade sett till att de toppat formen perfekt och Lars (ledare) skötte skjutsning och mat-beställningar perfekt. Nu ser vi fram emot JSM/USM17 i slutet av augusti. Det går i Sollentuna så vi rekommenderar att man
kommer och ser svensk friidrotts framtid och supportar alla killar och tjejer från Danderyds SK.